News

Prezident CBC: Íránský trh zůstává v hledáčku českých exportérů v SAE

Jul 14, 2015

Írán v současnosti zažívá nebývalý boom. Zájem světových exportérů včetně těch českých o trh, který je už téměř deset let v režimu hospodářských sankcí, je nasnadě – dne 14. července 2015 totiž proběhla shoda hlavních světových ekonomik s Íránem na podmínkách íránského jaderného programu a na ukončení íránských sankcí. Aktuální situace na íránském trhu a jeho budoucnost tak byly hlavním předmětem setkání Íránské komise při Německo-íránské průmyslové a obchodní komoře dne 15. září 2015, které se uskutečnilo za účasti zástupců Czech Business Council (CBC) v Dubaji.

“Od plánovaného zrušení hospodářských sankcí si nejen čeští exportéři – ale i celá Evropa a Írán jako takový – slibují mnoho. Pro firmy se otevře obrovský trh, který je počtem obyvatel okolo 80 milionů srovnatelný s Německem, a který se velikostí ekonomiky řadí na devatenácté místo,“ řekl po setkání Pavel Foubík, prezident CBC. „Hrubý domácí produkt Íránu je podle kupní síly větší než Austrálie a má obrovský potenciál růstu. Prognózy počítají pro rok 2015 s růstem okolo 2,5 %. V roce 2017 pak EU předpokládá růst až 6 %. V rámci proexportní politiky ČR založené na diverzifikaci exportu snad již koncem tohoto, či začátkem příštího roku zažijeme v přímém přenosu rozšíření prioritních zemích pro český export o nový trh,“ dodal.

Vstup na íránský trh vyžaduje mnohé. Nejlepší cestou se však i nadále jeví navázání spolupráce s místním partnerem. Nejen o tom ve svém bloku v rámci programu setkání promluvil Mazdak Rafaty, předseda Íránské komise. O problematice stability měny a jejich směnných kurzů v souvislosti s dopady na byznys pak pohovořil Dr Ali Hasanzadech, fakultní člen Íránské centrální banky. V průběhu setkání došlo rovněž na vystoupení Babaka Namaziho, partnera advokátní kanceláře Amereller Legal Consultants, který pohovořil o legislativním rámci obchodování s íránskými společnostmi a o důležitosti managementu a možnostech investic na íránském trhu promluvil Tim Latif, člen představenstva Německo-íránské průmyslové a obchodní komory.

„CBC má ze strany svých členů – českých firem působících v Dubaji informace o tom, že íránský trh i nadále zůstává ve středu jejich zájmu. Tím, že jsou naši členové situováni v Dubaji, která je považována – a ze strany Komory pořádající toto setkání i potvrzena – jako brána na íránský trh předpokládáme po plánovaném zrušení hospodářských sankcí brzké navázání obchodních kontaktů. Rád bych proto deklaroval připravenost Czech Business Council v Dubaji poskytnout českým exportérům ve spolupráci s Dubajskou hospodářskou komorou, jejímž jsme členem, a dalšími podnikatelskými platformami maximální možnou podporu při vstupu na íránský trh, díky které firmy zmiňované obchodní kontakty snad již v příštím roce promění na nově uzavřené kontrakty,“ uzavřel Foubík.

Sledujte více

No items found.
link-arrow